Geld lenen met crowdfunding is dat voor iedereen mogelijk?

crowdfundingMisschien herken je dit wel: je auto begeeft het, je wilt een nieuwe auto, maar je hebt het budget niet voor een nieuwe auto te kopen of om hem te herstellen. Je wilt niet aankloppen bij een bank of bij een kredietverstrekker om persoonlijke redenen. Hetzelfde geldt voor mensen die geld willen lenen als particulier om een nieuwe wasmachine te kopen, om een reisje te boeken, om een andere aankoop te doen… Je kent het dan vast wel, je hebt er op dit moment het geld niet voor. Eventueel later wel, wanneer je er een tijd voor spaart, maar op dit moment kan dit voor jou niet. Wat kan je dan nog verder doen? Een mogelijke manier is dan gel lenen via crowdfunding.

Wat houdt geld lenen via crowdfunding dan in?

Crowdfunding is een manier om een vorm van project van jezelf te laten financieren door anderen, door het grote publiek. Het basisidee is hier dat je voor jezelf een project gaat stellen, bijvoorbeeld je auto laten maken. Je bepaalt dan hoeveel geld je hiervoor nodig zou hebben. Dit idee stel je dan voor aan het publiek. Deze mensen (liefst zoveel mogelijk mensen) kunnen dit idee dan steunen, door alleen een klein bedrag te geven aan jou, waardoor je hopelijk na een bepaalde periode genoeg geld bij elkaar gekregen hebt om je project te dragen.

Krijg je dit geld dan gewoon zomaar?

Dit is afhankelijk van welke vorm van crowdfunding je kiest. Je hebt 4 soorten: je kan dit aan de hand van giften laten betalen. Hier verwacht je publiek dus niets terug. Je kan ook via een beloning werken. Hier doneren de mensen geld, in ruil verwachten zij een niet-financiële beloning. Je kan werken via een lening. Hier wordt je publiek een schuldeiser, waardoor je dit bedrag wel moet terugbetalen + interest. Tot slot kan dit ook via een kapitaalinvestering, waarbij het publiek dan een aandeelhouder wordt van het bedrijf.

468x60

Moet je een minimum of maximumbedrag behalen?

Meestal is dit niet het geval, maar dit is afhankelijk waar je je project voorstelt. De ene website verwacht dit wel, een andere website niet. De voorwaarden bekijken op de verschillende crowdfundingwebsites is dan ook aangeraden.

Zoals hierboven al aangehaald, is het aangeraden je crowdfundingswebsites vooraf goed te checken. De voorwaarden verschillen naargelang de websites, dus goed vergelijken is dus echt aangeraden.